Hur kan jag avkalka och rengöra kaffebryggare enklast?

För att din kaffebryggare ska hålla i många år och fortsätta brygga bra kaffe är regelbunden avkalkning och rengöring en självklarhet. Gör du rent kaffebryggaren regelbundet minskar risken för att mögel och kalk bildas i den. Dessutom gäller inte garantin på alla kaffebryggare om den är igenkalkad.

Vid kaffebryggning bildas fukt där mögel, baciller och bakterier frodas. En viss nivå av bakterier klarar kroppen av men när nivåerna blir för höga kan vi bli sjuka av det. För att avkalka och göra rent kaffebryggaren kan man köpa avkalkningsmedel och rengöringsmedel, men det finns enklare och billigare metoder.

Avkalka och rengör kaffebryggaren med bikarbonat och citronsaft

Bikarbonat löser upp fett och fungerar utmärkt för att avkalka och rengöra kaffebryggaren. Det går även bra att använda bakpulver men dosera då tre gånger så mycket. Gör såhär:

 1. Fyll upp kaffekannan med vatten och tillsätt fyra matskedar bikarbonat. Rör om och häll vattnet i bryggarens vattenbehållare.
 2. Sätt på kaffebryggaren och låt allt vatten rinna igenom till kannan. Gör om processen 2–3 gånger.
 3. Behåll vattnet i kannan och låt det svalna. Ta sedan en svamp och gör rent insidan på kannan. Häll sedan ut vattnet och skölj rent den noga.
 4. Fyll åter upp kannan med vatten och blanda i saft från en citron. Häll i vattnet i kaffebryggaren och kör igenom en gång. Skölj sedan kannan så att all citronsaft försvinner.
 5. Avsluta med att köra igenom rent vatten ett par gånger i bryggaren så att den blir helt rent från bikarbonat och citronsaft.

Avkalka kaffebryggaren med citronsyra

 1. Blanda 2-3 teskedar citronsyra eller askorbinsyra med 6 dl vatten och häll i kaffebryggarens vattenbehållare.
 2. Starta kaffebryggaren och låt hälften av vattnet rinna igenom. Stäng sedan av bryggaren och låt den stå i ca 10 minuter innan du sätter på den igen och låter allt vatten rinna igenom.
 3. Häll ut vattnet från kannan och skölj rent den noga. Avsluta sedan med att köra igenom rent vatten i kaffebryggaren 3-4 gånger.

Avkalka kaffebryggaren med ättika

På en del kaffebryggare rekommenderas ej ättika för avkalkning, vilket ska framgå i manualen för kaffebryggaren. Avkalka i så fall med bikarbonat eller citronsyra.

 1. Häll 1 dl ättika och 6 dl vatten i kaffebryggaren.
 2. Starta kaffebryggaren och låt hälften av vattnet rinna igenom. Stäng sedan av bryggaren och låt den stå i ca 10 minuter innan du sätter på den igen och låter allt vatten rinna igenom.
 3. Brygg igenom kaffebryggaren med rent vatten 3-4 gånger för att få bort all smak av ättika.

Även om man kör igenom rent vatten ett par gånger efteråt finns en risk att ättikssmak sitter kvar i kaffebryggaren och därför kan det vara bättre att avkalka och rengöra den med bikarbonat eller citronsyra.

Hur ofta ska jag avkalka min kaffebryggare?

En generell rekommendation är att avkalka kaffebryggaren efter 40 bryggningar av hel kanna. Om vattnet är mjukt eller hårt och hur mycket kalk det är i vattnet som används till bryggning påverkar också hur ofta kaffebryggaren behöver avkalkas. Ju högre kalkhalt desto oftare behöver kaffebryggaren avkalkas.

Förhindra kalklagringar, mögel och bakterier

För att hålla kaffebryggaren ren och minska risken att mögel och bakterier frodas finns det några knep utöver att regelbundet avkalka och rengöra den.

 • Skölj ur och rengör vattenkannan efter användning.
 • Häll i lite vatten i botten på kannan efter användning som får stå till nästa bryggning.
 • Ta bort eller öppna locket till vattenbehållaren efter användning så att överblivet vatten och fukt dunstar bort.
 • Skölj rent filterbehållaren efter användning så att inget kaffe ligger kvar och kan mögla.
 • Ta bort och skölj rent spridararmen efter användning om den är avtagbar.

Rengöringsmedel för kaffebryggare

Vill du hellre använda rengöringsmedel som är speciellt framtaget för kaffebryggare för att göra rent kaffebryggaren kan du exempelvis köpa någon av dessa produkter:

Dags att köpa ny kaffebryggare?

Har du avkalkat och gjort rent din kaffebryggare utan att det hjälper? Då är det kanske dags att investera i en ny kaffebryggare. Se vår jämförelse på några av markadens bästa kaffebryggare så kanske du hittar en modell som passar dina önskemål och plånbok!

Tillbaka till Faktabank