Kaffekapslar

Jämför kaffekapslar, priser och återförsäljare

Kaffekapslar: vilka för- och nackdelar finns det?

Kaffekapslar har nog de flesta hört talas om vid det här laget, och en kaffekapselmaskin är något som man kan hitta i många kök. Men vilka för- och nackdelar finns det egentligen med kaffekapslar?

Lätt att anpassa

Med kaffekapslar kan alla få det de vill ha, oavsett om det är svart kaffe, espresso eller varm choklad. Det går lätt och snabbt att byta mellan olika kaffesorter. Att misslyckas med kapselkaffe är i princip omöjligt, gentemot vanligt kaffe där du riskerar att göra kaffet för svagt eller för starkt. Å andra sidan så måste du ju då anpassa dig efter kaffekapseln när det gäller smak. Föredrar du starkt kaffe så kanske du gör bäst i att brygga ditt kaffe själv.

Bäst för mindre konsumtion

När du använder kaffekapslar slipper du risken att göra för mycket kaffe. Är det bara en kopp man vill ha så är en kaffekapsel perfekt. För ett litet hushåll passar det väldigt bra. Vill man däremot dricka några koppar eller har gäster på besök så blir det ett väldigt springande till kaffemaskinen, och det drar mycket mer energi än vad det gör att brygga en hel kanna på en gång.

Kostar lite mer

Kapselkaffe är dyrare än vanligt kaffe. Själva maskinen kostar inte så mycket, utan det är vad varje kaffekopp kommer att kosta som är det intressanta. Men hur mycket man vill lägga på kaffe beror ju på vilken ekonomi man har, vad man prioriterar och hur mycket kaffe man dricker. Dricker man måttliga mängder kaffe så kommer det inte att bli extremt dyrt.

Kaffekaplsar och miljöpåverkan

Kaffekapslar har utmålats som väldigt dåliga för miljön, och det ligger absolut något i det, även om det finns flera sidor av samma mynt. Det är själva förpackningen som är kaffekapselns minus, att det blir ganska mycket förpackningsmaterial per kopp. Å andra sidan så slipper man hälla bort kaffe som kanske blir över när man gör en hel kanna. Man slipper också kasta en öppnad kaffeförpackning vars hållbarhetstid har gått ut, om man inte dricker så mycket kaffe. En kapselmaskin har också lägre elförbrukning än en traditionell espressomaskin. Titta gärna efter kaffekapslar med mer miljövänliga förpackningar när du handlar.

Smaken på kaffe från kaffekapslar

Vissa anser att kapselkaffe inte smakar lika gott som bryggkaffe. Här beror det förstås dels på eget tycke och smak men också på vilket fabrikat man väljer. I det stora hela är smaken på kapselkaffe hyfsad, även om en espresso från en kapselmaskin kanske inte kommer upp i samma nivå som en vanlig espressomaskin. Smaken kan vara lite för obalanserad och syran lite för framträdande, men hör man inte till skaran som är riktiga finsmakare så märker man nog ingen större skillnad, och fördelarna med hur smidigt det är med kaffekapselmaskin och den stora variationen som man kan få med kapslar bör nog också räknas in i vad man väljer. Något som också kan påverka smaken är hur ofta man rengör kaffekapselmaskinen, så till att hålla din maskin ren för ett godare kaffe!