En espressomaskin hemma?

Jämför manuella och helautomatiska espressomaskiner

En manuell eller automatiskt espressomaskin?

Espressomaskinen finns i många olika utföranden och modeller och dessa skiljer sig en hel del. Faktorer som är bra att ta hänsyn till i sitt val av espressomaskin är hur lång tid det skall ta att brygga en kopp, kvalitén på smak och hur tillverkningen skall gå till. Espressomaskinen ensam eller tillsammans med en rad olika tillbehör kan också vara relevant att titta på. Bland maskinerna och tillbehören kan det därför vara svårt att välja vilken du skall ta. Vi har därför gjort jämförelser mellan olika espressomaskiner och listat de med bäst resultat nedanför.

Det viktigaste att bestämma sig för är om man vill ha en manuell espressomaskin eller helautomatiskt. Med en helautomatiskt espressomaskin behöver du bara fylla på vatten, kaffebönor, ställa in eventuella val. Det är enkelt och går snabbt att få en god kopp espresso, men vill du lägga lite mer kärlek bakom din espresso bör du kanske välja en manuell espressomaskin. Tittar du på manuella espressomaskiner från exempelvis Ascaso ser du att den stora skillnaden är det avtagbara filterhandtaget som sitter i maskinen. I filterhandtaget pressas kaffe med en så kallad Tamper till en hård "puck" som vattnet sedan pressas igenom. Väljer du en manuell espressomaskin behöver du i regel också skaffa en kaffekvarn för att mala kaffebönorna.

Autentica Plus ETAM 29.620.SB

Delonghi

Autentica Plus ETAM 29.620.SB, Espressomaskiner

Egenskaper
 • Automatisk rengöringsprogram
 • Varmt vatten-funktion
 • Behållare vatten: 1,4 liter
 • Behållare bönor: 150 g.
 • Automatisk avstängning
 • Ångfunktion
 • Kapacitet: 12 koppar

Återförsäljare

Bagaren och Kocken

Fördelar
 • Otroligt användarvänlig maskin
 • Steamerarm för att skumma eller värma mjölk
 • Snabb och enkel
 • Inbyggd kaffekvarn

Betyg

Pris 8296 kr

Till produkt
Eletta Plus ECAM 44.620.S

Delonghi

Eletta Plus ECAM 44.620.S, Espressomaskiner

Egenskaper
 • Automatisk rengöringsprogram
 • Varmt vatten-funktion
 • Behållare bönor: 400 g
 • Automatisk avstängning

Återförsäljare

Bagaren och Kocken

Fördelar
 • Brygger espresso, cappuccino, latte macchiato m.m.
 • Variabel mjölkskumningsfunktion
 • Välj kort, medium eller långbryggt kaffe
 • Välj starkt eller milt kaffe
 • Välj rykande varmt, medel eller lägre temperatur

Betyg

Pris 6327 kr

Till produkt

Produktbeskrivning
Denna espressomaskin från DeLonghi är både enkel, smart och användarvänlig.

Espressomaskinen – till den italienska drycken.

Espressomaskinen som framställer den italienska drycken espresso som är en populär dryck samt grunden i många kaffedrycker som exempelvis kaffe latte och cappucino. Maskinen uppfanns 1901 och har hittills hunnit produceras i olika designer och modeller. Många maskiner bygger på samma grund med skillnader om hur mycket som skall ske genom ett knapptryck och hur mycket du skall göra själv. Här kan det vara bra att utgå från intresse och tid man planerar att lägga på sin kopp varje dag.

Det berömda märket Delonghi har ett stort utbud av espressomaskiner som erbjuder både maskiner som gör hela processen åt dig, men även maskiner där du kan praktisera dina baristafärdigheter med exempelvis en tillhörande mjölkskummare. Väljer man att investera från en espressomaskin från Delonghi har man en garanterad god kopp varje dag.

Hur fungerar en espressomaskin?

I den moderna espressomaskinen används ett trycksystem som hettar upp vattnet till den berömda graden när det kommer till kaffe, 93-96 grader. Sedan pressas vattnet genom 17-18 gram väldigt finmalet kaffe med ett tryck på nio bar. Detta pågår ofta i 25-35 sekunder och resulterar i ungefär 60 ml dryck, alltså en dubbel espresso. Espresson har en distinkt crema som består utav ett lager celluosa och fetter som lägger sig som en krämig topp på espresson. Detta gör det lätt för dig som har en espressomaskin hemma att göra finkaffe under en minut.

Vilken espressomaskin ska jag köpa?

Den automatiska espressomaskinen passar dig som vill få barista-kaffe på hemmaplan med endast ett knapptryck. Maskinen kommer då göra allt till dig och det enda du behöver göra är att bry dig om din maskin med jämna mellanrum. Espressomaskinen fungerar nämligen bäst och ger godast kaffe om du rengör den relativt ofta.

I valet av espressomaskin bör du också ägna en tanke till hur mycket tid och energi du vill lägga på din kopp espresso. Du kan nämligen välja att göra allt själv eller inget alls. Espressomaskinen kan både skumma mjölk samt väga och mala bönorna åt dig. Om du vill göra det själv är du i behov utav en del tillbehör.

Två tillbehör till din espressomaskin.

 • Mjölkskummare – Denna är nästan obligatorisk för kaffefantasten. Du kan välja mellan elektrisk eller manuell mjölkskummare där den antingen sitter inbyggd i maskinen eller så köper man den löst. Det finns många olika alternativ när det kommer till espressomaskin med mjölkskummare men gemensamt för dem alla är att samtliga värmer eller skummar mjölken krämig. I maskinerna där detta görs i samma kammare tar bryggningen lite längre tid eftersom ett temperaturbyte måste äga rum mellan bryggningen av kaffet och ångandet av mjölken. 
 • Tamper – Detta är det redskap du använder dig utav för att pressa kaffet på plats i din espressomaskins portafilter innan du skall brygga. För att forma denna puckliknande bit av kaffe krävs det pression och ett bra redskap. Det är nämligen viktigt att du får till en hård och jämn puck för att du skall kunna försäkra dig om att vattnet pressas genom kaffet i en stadig ström. En bra tampning är därför en förutsättning för en bra kopp kaffe och redskapet bör därför inte ersättas med liknande föremål som kan befinna sig i köket. Detta redskap kostar från hundralappen och är därför värd att lägga pengarna på.