Ute efter en ny kaffebryggare?

Vi har jämfört och recenserat marknadens bästa kaffebryggare

 

Jämför kaffebryggare

På Aquabar.se vet vi vad som krävs för att en kaffebryggare ska kunna brygga riktigt gott och bra kaffe. Vi har därför jämfört kaffebryggare och valt att endast presentera de kaffebryggare som uppfyller våra hårda krav för att få klassas som riktigt bra bryggare. Det finns många olika typer av kaffebryggare, allt från automatiska till manuella och små kaffebryggare som enbart brygger en enda kopp kaffe. I vår jämförelse har vi tagit med olika varianter så att du kan hitta den kaffebryggaren som passar dig bäst efter dina önskemål.

KitchenAid Pour Over Röd

KitchenAid

KitchenAid Pour Over Röd, Kaffebryggare

Egenskaper
  • Brygger 2–8 koppar kaffe
  • 1,18 liter vattenbehållare
  • Programmerbar filterkaffeteknologi
  • Möjligt att förvärma kannan

Återförsäljare

Kökets favoriter

Fördelar
  • Certifierad av ECBC
  • 93°C varmt vatten direkt i filterkorgen
  • "Pour over”- kaffebryggning

Betyg

Pris 2 236 kr

Till produkt

Kaffebryggaren – en älskad pryl

En traditionell kaffebryggare är en vanlig syn i våra svenska hem, även om kaffekapselmaskinen har vunnit viss mark under senare år. Innan kaffebryggaren gjorde entré så var kokkaffe det vanliga, och även om kokkaffet till viss del kommit tillbaka och stigit i popularitet sedan millennieskiftet så är det fortfarande bryggkaffe som majoriteten föredrar. Den stora skillnaden mellan kokkaffe och bryggkaffe är att man använder ett filter när man brygger kaffe, medan man själv separerar det malda kaffet från den färdiga drycken när det gäller kokkaffe.

Vad är en kaffebryggare?

När man säger kaffebryggare så är det nog den traditionella bryggaren med kanna, värmeplatta och vattenbehållare som de flesta tänker på. Den fungerar som så att vattnet hettas upp och får droppa ner över det malda kaffet som ligger i ett kaffefilter ovanför kannan. Väl i kannan hålls det sedan i rätt temperatur av värmeplattan. Men det finns också andra typer av kaffebryggare.

Perkolator, eller cirkulationsperkolator som det också heter, är något av en blandning mellan bryggare och kokare och ser ut lite som en termos. Det som skiljer en perkolator från en traditionell kaffebryggare är att vattnet passerar kaffet i filterdelen flera gånger tills vattnet når koktemperatur, vartefter temperaturen reduceras av en termostat så att perkoleringen upphör.

Mokabryggare och Don Pedro (som är ett varumärke men så pass etablerat att många använder det som benämningen på varan oavsett märke) är också kaffebryggare, och dessa använder sig av tryck för att brygga kaffet. Även större kaffemaskiner som är vanliga på arbetsplatser är en typ av kaffebryggare.

Det finns med andra ord många olika typer av kaffebryggare, och vilken man föredrar är helt enkelt upp till tycke och smak. Precis som att vissa anser att kokkaffe är det enda rätta så föredrar en del perkolatorkaffe och andra gillar de smidiga kaffekapselmaskinerna (som dock är ganska dyra per kopp). Men många har ändå en speciell plats i hjärtat för de traditionella kaffebryggarna.

Kaffebryggning – inte så enkelt som det låter

Maskinerna gör det enkelt för oss att avnjuta en kopp nybryggt kaffe på bara några minuter, och det låter kanske som en ganska enkel sak att brygga kaffe. Men faktum är att det är en hel vetenskap. Det anordnas tävlingar i kaffebryggeri och man kan även utbilda sig till professionell kaffebryggare, eller barista som det heter. För att brygga den där perfekta koppen handlar det om vilka kaffebönor man använder, hur de är malda, och en stor del beror också på kaffets temperatur.

Det finns med andra ord en anledning till att vanliga kaffebryggare finns i olika prisklasser, där de dyrare ofta är lite mer avancerade vad gäller temperatur och liknande. Men med det sagt så kan även den billigaste bryggaren vara den som gör det bästa kaffet – allt handlar ju trots allt om den egna smaken. Det bästa kaffet är ju alltid det du själv tycker bäst om!