Vattenflaskor

Hitta snygga och funktionella vattenflaskor

 

Vattenflaskor till träning och kylning

Vattenflaskor är utmärkta att använda för att exempelvis kyla vatten i kylskåpet varma sommardagar eller ha med under träningspass. Här får du hjälp att hitta vattenflaskor med olika egenskaper, storlekar och utseende.

Är vattenflaskor bättre än kranvatten?

När du åker till andra länder råds du ofta att inte dricka vatten direkt från kranen. I alla fall om du reser lite längre. Ibland kan det vara så att vattenkvaliteten helt enkelt för dålig för att dricka, och ibland kan du som turist avrådas att dricka vattnet trots att lokalbefolkningen obehindrat dricker av det, helt enkelt för att de är vana vid vattnet medan din mage inte är det. I vissa länder går det bra att dricka kranvattnet även om det inte alltid smakar så gott. Ska du ut och resa bör du alltid kolla upp hur det står till med vattnet på din destination.

Hur är det i Sverige?

Vatten på flaska är en vanlig syn även här i Sverige, trots att vårt kranvatten håller en väldigt god kvalitet. Det är både rent och gott, så hur kommer det sig att många hellre väljer en vattenflaska, när det finns så många fördelar med kranvatten? Många har en uppfattning om att flaskvattnet är fräschare, men faktum är att det är tvärtom. Vattnet du tar ur kranen är alltid färskt, medan vatten på flaska kan ha transporterats långt med båt, bil, flyg eller tåg och sedan stått i butiken ett tag innan du dricker det.

Kranvatten är vårt mest kontrollerade livsmedel. När det gäller vatten på flaska har undersökningar visat att dessa kan ha dålig mikrobiologisk kvalitet, det vill säga innehålla för mycket bakterier. Det finns även flaskvatten på marknaden som kan innehålla så höga halter av till exempel fluor eller natrium att de överskrider Livsmedelsverkets rekommendationer. Ramlösa har till exempel en varningstext på sin flaska som säger att barn under sju år inte bör dricka vattnet regelbundet.

Flaskvatten är dåligt för miljön

Förutom att det inte är lika färskt så är det förstås också sämre ur miljösynpunkt att välja ett alternativ där en liter förpackat vatten ger upphov till mer än tusen gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten. Att producera och leverera en liter flaskvatten drar minst 300 gånger mer energi och släpper ut minst 300 gånger mer av växthusgasen koldioxid än att tappa upp en liter vatten från kranen.

Dessutom kostar flaskvatten minst 250 gånger mer än kranvatten. Genomsnittspriset för en liter kranvatten i Sverige är cirka 4 öre.

Kolsyra och smak

Många köper vatten på flaska för att de vill ha kolsyrat eller smaksatt vatten, men om man tittar på ovanstående fakta så gör man faktiskt bäst i att investera i en kolsyremaskin hemma. Då får man både fördelarna med kranvatten och kolsyra, och är det smak man är ute efter så går det lika bra att smaksätta sitt vatten hemma med olika frukter, bär eller vad man nu föredrar.