Hur fungerar vattenkylare?

Det finns inte mycket som kan mäta sig med kallt och friskt vatten en varm dag, och med en vattenkylare så har man alltid tillgång till det. Vattenkylare kommer i en mängd olika modeller och storlekar, anpassade både för hem och arbetsplatser. Det finns även vattenkylare som kan tillhandahålla kolsyrat vatten, vilket många uppskattar. Men de flesta vattenkylare gör mer än bara kyla (och kolsyra vatten), utan de filtrerar även vattnet och gör det extra gott och nyttigt. Även om det kranvatten vi har tillgång till är fullt drickbart (och beroende på var man bor kan det vara riktigt gott) så gör en bra vattenkylare det ännu godare och nyttigare.

Olika sorters vattenkylare

Större vattenkylare klarar av att leverera flera hundra glas kallt och friskt vatten per timme, och är då definitivt avsedda för arbetsplatser, restauranger och liknande, men det finns också mindre varianter som ger fullt tillräckligt med vatten för de flesta familjer. Många modeller kan också lätt placeras under diskbänken, så att man får filtrerat och kylt vatten direkt från kranen – och till och med kolsyrat. Alternativt så finns även vattenkylare som fungerar som bänkar, med kran och/eller fontän. Med andra ord, utföranden som passar många olika miljöer och behov.

Är kallt vatten alltid så bra?

En fråga som behöver besvaras innan man skaffar sig en vattenkylare är om det, faktiskt, är så bra med kallt vatten. Det finns ju inte minst de som hävdar att det i vissa fall kan vara skadligt att dricka iskallt vatten ibland, till exempel när man äter direkt efteråt. Sanningshalten i detta går vi in närmare på på annan plats hos Aquabar, men sant är i vilket fall att kallt vatten har en direkt positiv effekt i vissa fall, om kroppen är varm efter träning eller alltför mycket solljus till exempel, och den behöver kylas ner en del. Men en viktig poäng med vattenkylare är att de vanligen inte bara kyler vatten – de kan också värma eller kolsyra det.

Varmt vatten från vattenkylare

Många, eller rentav de flesta, vattenkylare kan även leverera rent och friskt ljummet vatten, vilket kan vara behagligare att dricka än kallvatten. Eller så kan de leverera riktigt hett vatten att göra te på. En vattenkylare för hemmet eller kontoret fyller alltså mer än en funktion, vilket är viktigt att påpeka. Det finns vattenkylare som inte gör annat än kyler vatten, och för många så är det det enda syftet med att skaffa en. Men för andra så är uppvärmningsfunktionen nog så viktig. Dessutom: det är inte ovanligt med vattenkylare som även kan kolsyra, vilket uppskattas av många.

Poängen är att en vattenkylare (nästan) alltid är mer än just det – en vattenkylare! En vattenkylare hemma eller på arbetsplatsen ger inte bara kallt vatten, den filtrerar det också, och gör det extra friskt och rent, plus de andra extrafunktioner som nämnts ovan. Det finns vattenkylare som passar en mängd olika situationer, hem och arbetsplatser, allt efter vad man förväntar sig av den, vilka funktioner man vill att den ska ha, och hur pass mycket man är beredd att betala för den. Det är en stor marknad, med mycket att välja mellan.