Bryggkaffe och specialkaffe
Få hjälp att hitta specialkaffe från svenska rosterier och bryggkaffe online
Jämför specialkaffe från svenska rosterier som går att köpa online. Förutom pris lyfter vi fram smak, karaktär, rostningsgrad och betygsätter de olika kaffesorterna baserat på våra egna smakprov från kaffekoppningar. Vi hoppas att vi kan hjälpa dig att hitta ett bryggkaffe som blir ditt nya favoritkaffe.
Vilket kaffe som är godast är individuellt och har mycket att göra med dina egna smakpreferenser. Vissa tycker mest om ljusrostat eller mellanrostat kaffe, medan andra föredrar mörkrostat kaffe. När kaffebönorna rostas värms de upp av varma luftströmmar. Vilken värme samt tid de rostas (rostningsgrad) avgör vilken karaktär kaffet får. När du köper bryggkaffe i mataffären får du kaffe som oftast producerats på bönor i andrahandskvalité. Kaffebönor är en bristvara i världen och för att kunna producera så mycket kaffe som vi svenskar dricker kan rosterierna helt enkelt inte använda sig av bönor av högsta kvalité.
Specialkaffe kallar man kaffe som kommer från bönor som odlats och skördats under ideala förhållanden med stor omsorg. När du köper bryggkaffe som räknas som specialkaffe stödjer du kaffeodlarnas hårda arbete för att producera bra kaffe, samtidigt som du också får njuta av riktigt gott kaffe. Det går inte jämföra vanligt kaffe från matbutiken med specialkaffe, har du inte provat måste du testa köpa ett riktigt specialkaffe!
Costa Rica Ureña, Kaffe
BALCK COFFEE
Costa Rica Montero, Kaffe
BALCK COFFEE
Brasilien Sidney Grunewald, Kaffe
BALCK COFFEE
Kaffe, denna älskade dryck som många av oss helt enkelt inte kan leva utan. Den har varit en del av vår vardag i Sverige sedan 1800-talet, och kanske även tidigare än så om man hade turen att tillhöra överklassen som var de som först fick njuta av det svarta guldet i vårt land. I dag finns en kaffebryggare i vart och vartannat hem, och tillsammans med de andra nordiska länderna ligger vi i topp när det gäller kaffekonsumtion.
Kaffet kommer ursprungligen från Etiopien där kaffebusken växer vilt. Det finns olika historier om hur kaffet ska ha upptäckts, och en av dem handlar om en herde som såg att hans getter blev pigga och energiska när de åt av kaffebuskarna. Hur hög sanningshalten är i dessa historier är dock lite tveksamt. I dag är Brasilien och Vietnam de största kaffeproducenterna.
Försäljningen av ekologiskt kaffe ökar i Sverige och år 2014 var det en riktig försäljningsraket då det ökade med hela 32 procent. Nära 90 procent av det ekologiska kaffet dricks i Europa och USA, men samtidigt är det långt kvar att gå då mycket bekämpningsmedel och konstgödsel används i den icke-ekologiska odlingen. Faktum är att kaffe är världens mest besprutade gröda, och bekämpningsmedlet påverkar såväl kaffeodlarnas hälsa som balansen i naturen. För att undvika dessa gifter, både i stort och för sin egen del, så gör man bäst i att välja ekologiskt kaffe när man handlar.
Sedan kaffet blev folkligt i Sverige har kaffekonsumtionen bara ökat, med undantag för första och andra världskriget då kaffet ransonerades. Man kan definitivt säga att kaffe är något som ligger oss varmt om hjärtat, och vi dricker det såväl hemma som på jobbet och på semestern. Du kanske minns den klassiska repliken ”Finns det svenskt kaffe på hotellet?” från filmen Sällskapsresan. Den säger en del om hur mycket vi svenskar älskar vårt kaffe!
Det finns lika många hypoteser kring dosering av kaffe som det finns kaffesorter. Frågar du en kaffespecialist kan du få svaret 7 gram per kopp, frågar du en annan kan svaret vara 6 gram per deciliter vatten eller 6-8 gram för 1,5 deciliter. Vilken dosering som är bäst beror t.ex. på hur många centiliter en kopp räknas som, vilket kaffebryggare du har och vilket kaffe som bryggs.
Det bästa är att testa sig fram men en generell rekommendation är att dosera 6 gram kaffe per dl vatten om man använder en vanlig kaffebryggare som exempelvis Moccamaster.