Kaffebönor från svenska rosterier

Jämför rostade kaffebönor och handla online

Köp kaffebönor online - jämför sorter här

En kopp kaffe som bryggs på färska nymalda kaffebönor är magiskt gott. Vilken sort av kaffebönor som är godast är individuellt och dina egna smakpreferenser avgör vilken rostningsgrad och böna som du tycker mest om. Här på Aquabar.se jämför vi hela och rostade kaffebönor som du kan köpa online från svenska rosterier och återförsäljare. Vi jämför självklart pris, men vi jämför också smaker, karaktärer, rostningsgrader och betygsätter de olika kaffebönorna baserat på våra egna smakprov från koppningar (kaffeprovning). Vi hoppas att vi kan hjälpa dig att hitta en kaffeböna som blir ditt nya favoritkaffe!

Brazil Fortaleza

Johan & Nyström

Brazil Fortaleza, Kaffebönor

Egenskaper
  • Hela Bönor 250 g
  • Ursprung: Brasilien
  • Toner av choklad, hasselnöt & karamell
  • Signature Origin
  • Fyllig & rund smak
  • Aeropress eller Filterbryggare
  • Direct Trade

Återförsäljare

Bagaren och Kocken

Fördelar
  • Prisvärt specialkaffe
  • Producerad med hållbar kaffeodling

Betyg

Pris 119 kr

Till produkt

Kaffebönor – mal ditt kaffe själv

Kaffebönor kan tyckas vara en hel vetenskap. Det finns en hel mängd olika bönor, från olika länder och regioner, från stora kafferosterier och mikrorosterier, och med många olika smaker. Att köpa färdigmalet kaffe är ett bekvämt val, men samtidigt så kommer färdigmalet kaffe aldrig att komma upp i samma nivå som det du maler själv.

Anledningen till det är att kaffet och dess smak förändras ju längre tid som går mellan malning och bryggning. Kaffet ska helst drickas nymalet för att få den bästa upplevelsen och smaken, och det färdigmalda kaffe som du kan köpa i butik mals ofta veckor eller till och med månader innan det hamnar i din kaffekopp.

Andra fördelar med att mala kaffet själv är att du har större kontroll över hur finkornigt det är, och att utbudet av kvalitetskaffe är mycket större när det gäller kaffebönor än det är för färdigmalet kaffe.

Vilka kaffebönor ska man välja?

För det första så tycker vi att du ska välja ekologiskt och gärna Fairtrade-märkt kaffe. Kaffe är en av världens mest besprutade grödor, och att inte välja ekologiskt kaffe gör att du bidrar till såväl miljöförstöring som ohälsa för de arbetare och länder där kaffet odlas. Dessutom vill du kanske undvika att få i dig bekämpningsmedlen för din egen skull också.

I övrigt handlar det ganska mycket om tycke och smak och att hitta det man själv gillar. Ett bra tips kan vara att gå utanför de större livsmedelsbutikernas sortiment och i stället försöka hitta mer specialiserade kaffehandlare. Där kan du ofta få bra hjälp att välja ett kaffe som skulle kunna passa dig. Det går också att handla kaffebönor på nätet, där du hittar ett väldigt stort sortiment.

Finns det några nackdelar med hela kaffebönor?

Nackdelarna som finns med att mala sitt kaffe själv är att det tar lite längre tid och att hela kaffebönor är något dyrare än färdigmalet kaffe. Men det är ändå väldigt små nackdelar med tanke på fördelarna man får. Du behöver förstås också ha en bra kaffekvarn och en bra kaffemaskin för att kunna göra det allra bästa kaffet, och där kan det faktiskt vara värt att satsa på kvalitet.

I övrigt finns det inga nackdelar med att mala kaffebönorna själv. Du får helt enkelt godare kaffe, och när du väl har börjat att mala ditt eget kaffe så kommer du inte att vilja gå tillbaka till färdigmalet.

Hur ska kaffebönor förvaras?

Tänk på att inte köpa på dig för mycket bönor åt gången, och se till att förvara kaffet i en väl sluten burk som inte släpper in luft eller ljus och som står på en plats där den inte utsätts för större temperaturväxlingar. Till exempel i ditt skafferi.

Att förvara kaffet i kylen är inte bra då det nedkylda kaffet inte får rätt temperatur i bryggaren. I frysen så fryser de oljor som finns naturligt i bönan och den spricker. Så det allra bästa är att förvara kaffet i rumstemperatur, men absolut inte varmare än så.