Kaffekvarnar

Kaffekvarn är någonting som var ett måste förr i tiden, för den som ville ha sitt kaffe, då färdigmalt kaffe knappast var standard. Men trots att det nu är enkelt att köpa färdigmalet kaffe så föredrar ändå många fortfarande att använda sig av kaffekvarn, på ett eller annat sätt. Traditionella kaffekvarnar med vev används knappast längre (även om de kan vara fina som prydnadsföremål) utan de flesta använder sig av eldrivna kaffekvarnar. Dessa kan då vara direkt kopplade till en bryggare, eller separata enheter. Att använda kaffekvarn kan tyckas vara onödigt, då det definitivt går snabbare och är enklare med färdigmalet kaffe, men det finns skäl till att köpa kaffebönor och använda kvarn, huvudsakligen då att många anser att kaffet blir märkbart godare på så vis.

Olika typer av kaffekvarnar

Alla kaffekvarnar fungerar inte på samma sätt och det finns i huvudsak två olika sorters kvarnar att välja mellan. Då de fungerar på rätt så olika vis gör det också att slutresultatet skiljer sig åt, vilket gör skillnad för kaffesmaken.

  • Med knivar: Kaffekvarnar som maler med hjälp av roterande knivar är den enklare och billigare formen av kaffekvarn. De fungerar helt enkelt så att kaffebönorna hackas sönder av roterande knivar. Nackdelarna med denna metod är att kaffebönorna inte alltid blir helt jämnt malna, även om resultatet blir bättre ju längre bönorna mals.
  • Med malskivor: Kaffekvarnar som använder sig av malskivor är dyrare än de som använder sig av knivar, men samtidigt så blir resultatet också märkbart bättre. Kvarnen består av två skivor, där den ena är fast och den andra snurrar. Kaffebönorna blir med en sådan kvarn mycket jämnt malda (förutsatt att den är kraftfull nog), vilket ger en bättre kvalitet. Kaffepulvret från en kvarn av den här typen fungerar utmärkt både i bryggare och espressomaskin.