Hur gör man kaffe latte?

En kaffe latte består till 20% av kaffe och 80% av mjölk. Brygg en dubbel Espresso och häll i ett högt glas, värm och skumma mjölk och häll över kaffet. De flesta som har druckit kaffe latte på ett café har fått beskåda det som kallas för latte art. Översättningen från engelskans art är ju konstverk och det är precis vad det är, konst! Det klassiska hjärtat och nallen är vanligt förekommande på kaffe latten. För att tillverka denna konst krävs det att man har en perfekt skummad mjölk i kombination med att den inte är bränd, samt en stor dos teknik och övning.

Hur skummar och värmer man mjölken till en kaffe latte?

Du kan antingen använda dig utav en kaffemaskin som kan skumma mjölken åt dig eller också så kan du värma mjölken på spisen och sedan vispa upp mjölken för att få ett latteskum.

Om du använder dig utav en kaffemaskin och dess ångpip kan följande punkter vara bra att tänka på:

  • Använd alltid färsk och kylskåpskall mjölk
  • Använd en termometer till en början eftersom mjölken helst inte skall överstiga 60-65 grader
  • Ångpipen skall inte dränkas i mjölken när du skummar, den skall bara ner strax under ytan. Man kan tänka att när pipen börjar ”skrika” är det dags att ge den lite luft i ytan av mjölken. Ett par sekunder räcker här.
  • När du sedan skall värma mjölken stoppar du pipen djupare i kannan och värmer upp den till 65 grader, detta tar bara några sekunder.

Kaffe latte på presskaffe eller bryggkaffe?

Välj helst mörkrostat kaffe och öka mängden till 1 dl. Prova dig fram med både mängden kaffe och dess styrka.

Tillbaka till Faktabank