Hur är kaffekonsumtionen i Sverige?

Att svenskarna är ett kaffedrickande folk är knappast någon nyhet. Vi älskar vårt kaffe, och faktum är vi tillsammans med de andra nordiska länderna ligger i topp när det gäller antal kilo kaffe per person och år. Finland är det land som toppar listan, men när det gäller kaffekonsumtion i Sverige så är vi inte långt efter våra finska grannar. Drygt tre koppar kaffe om dagen är snittet för oss svenskar, och för Finland är siffran ungefär tre och en halv.

Det svenska fikat

Näst efter vatten är kaffe världens mest spridda dryck, och ungefär tretusen miljoner koppar dricks i världen varje dag. Många av dessa dricks som sagt i Sverige, och kanske är det vår starka kärlek till fika som gör att vi ligger i toppskiktet när det gäller kaffekonsumtion. ”Swedish fika” har blivit ett begrepp som många känner till, och då är det kanske främst kanelbullen som vi är kända för.

Kanelbullen tros ha skapats i Sverige på 1920-talet, men det dröjde dock till 50-talet innan den blev vanligt förekommande i vårt land. Nu ses den som sagt som en svensk specialitet, vilket bland annat visades för världen år 2006 i det österrikiska kulturella initiativet Café Europa där varje EU-land skulle presentera ett nationellt bakverk. I Sverige firar vi ju dessutom kanelbullens dag varje år, den 4 oktober, så det är ingen tvekan om att vi är stolta över vårt fika.

Ordet fika härstammar från Malung i Dalarna och det hemliga språk som skinnhantverkarna använde när de vandrade runt i gårdar för att sälja skinn. De vände på orden och använde dialektala uttryck, och kaffe blev då fika.

Kaffedrickandet över tid

Svenskar har länge varit ett kaffedrickande folk, men våra kaffevanor har förändrats under åren. Det var på 1800-talet som kaffedrickandet blev folkligt. Innan dess dracks kaffe främst av överklassen, men senare började även bönder att dricka kaffe.

Innan kaffebryggarna såg dagens ljus var det kokkaffe som gällde, där grovmalet kaffe värms upp i exempelvis en kastrull eller en kaffepanna. Nu för tiden är det bryggning som är normen, men kokkaffet har faktiskt börjat bli populärt igen i modern tid. I en kaffebutik i Göteborg tredubblades försäljningen av kokkaffe mellan 2011-2014.

På 1990-talet blev den svenska fikakulturen om möjligt ännu starkare och vi började fika på café som aldrig förr. I dag erbjuds alla möjliga sorters kaffe och kaffedrycker. Allt från kaffe med olika smaker till kaffedrycker som caffè latte, cappuccino, espresso, café au lait, latte macchiato, café mocca – och förstås även den klassiska släta koppen.

Precis som man i dag kan se på gamla filmer så valde många förr att dricka kaffet på fat, med en socker bit i munnen. Nu för tiden kan kaffemuggarna vara nästan hur stora som helst, och många har en egen kaffemaskin hemma med de nu för tiden så populära kaffekapslarna som låter oss göra vilket kaffe som helst på bara någon minut. Kaffedrickandet i Sverige har absolut förändrats, men vi har och har alltid haft en stark relation till vårt kaffe.

Tillbaka till Faktabank