Är kallt vatten bra eller dåligt?

Varma och heta dagar är vi många som längtar efter ett glas isande kallt vatten (eller kanske läsk eller saft) att kyla oss med, och det är väl ingen tvekan om att det känns uppfriskande. Men samtidigt så finns det de som hävdar att det inte är bra att dricka kallt vatten, utan att det minst ska vara rumstempererat.

Under senare år har det till och med hävdats att det ökar risken att få cancer att dricka kallt vatten efter att man ätit. Det är någonting som direkt kan tillbakavisas, då det helt enkelt inte ligger någonting i det. Faktum är att det beroende på situation kan finnas både för- och nackdelar med kallt vatten, men dessa är då inte riktigt så allvarliga som att de orsakar eller botar cancer.

När det är bra med kallt vatten

Att dricka kallt vatten innebär att kroppen kyls ned, vilket är bra om kroppstemperaturen är hög, till exempel efter ett hårt träningspass. Dessutom tenderar vi att dricka mer om vattnet är kallt när vi är varma, vilket är bra, då kroppen behöver få tillbaka vätska.

Kallt vatten från vattenkylare

När det är mindre bra med med kallt vatten

Det är lite mer oklart när och om det inte är bra med kallt vatten. Självklart är det dåligt om vi fryser och vår kroppstemperatur är låg. Då behöver den ju definitivt inte bli lägre. Om kroppstemperaturen är bra så kommer kroppen också att förbruka energi om man dricker kallt vatten, då detta måste värmas upp. Att dricka kallt vatten när man äter kan också påverka matsmältningen negativt, och det finns också de som hävdar att man helst inte ska dricka alls när man äter, utan vänta tills en timme eller mer efter. Vill man ha lagom kallt vatten kan vattenmaskiner vara ett bra alternativ till kontor som går att hyra för några hundralappar i månaden.

Fel sorts ljummet vatten

Oavsett vilket så vill vi dock varna lite för att det finns fel sorts ljummet vatten att dricka, även om det är det som man föredrar. Det varma vatten som kommer ur våra kranar håller lägre kvalitet än kallvattnet, och bör dock inte drickas eller användas till matlagning. Ljummet vatten från kranen är kanske inte livsfarligt, men det är ofta mindre hälsosamt än kallvattnet.

Tillbaka till Faktabank