Farligt att dricka kolsyrat vatten varje dag?
Vad händer om man dricker kolsyrat vatten varje dag? När man tänker på kolsyrade drycker så är det ofta läsk det handlar om, och vid det här laget så är väl de allra flesta medvetna om att dessa drycker inte är speciellt bra för varken hälsan eller tänderna. Men vilken påverkan har egentligen själva kolsyran, och kan det vara ohälsosamt att dricka kolsyrat vatten varje dag?
Fräter kolsyra på tänderna?
Kolsyra, även kallat divätekarbonat, är en kemisk förening som uppkommer när koldioxid löser sig i vatten. De bubblor man ser i kolsyrade drycker är med andra ord koldioxid. Endast 0,01 procent av den lösta koldioxiden i en kolsyrad vätska finns i form av kolsyra. Kolsyra är visserligen en syra, men en väldigt svag sådan, och med tanke på att kolsyrade drycker innehåller så låga koncentrationer av ämnet så finns det ingen risk att själva syran skulle fräta på emaljen på tänderna.
Vilken typ av dryck kolsyran finns i kan däremot påverka tänderna, då söta drycker som bekant kan leda till karies och hål i tänderna, men även exempelvis vatten med citron eller andra citrusfrukter i kan fräta på emaljen på grund av syran i frukten.
Vanligt vatten bättre än kolsyrat?
Det finns de som påstår att vanligt vatten skulle vara bättre som törstsläckare än kolsyrat sådant, och detta kan kanske sägas vara en sanning med modifikation. Själva vattnet i sig är precis lika bra ur törstsläckande synpunkt. Det är lika vått och kolsyran bidrar inte på något sätt till uttorkning. Däremot kan det vara svårare att få i sig lika stor mängd kolsyrat vatten som stilla vatten, eftersom bubblorna fyller upp magen med luft. Man kan känna sig uppblåst och mätt.
Ska man träna och behöver få i sig extra vatten kan det kanske vara idé att välja vanligt vatten framför kolsyrat, men har man inga problem med själva bubblorna så går det lika bra med vilket som. Ett alternativ kan vara att låta vattnet ”bubbla av sig” en stund, och gör man eget kolsyrat vatten kan man anpassa mängden bubblor själv och på så sätt få ett lagom bubblande vatten.
Få kolsyrat vatten med Sodastreamer
Kolsyrat vatten för barn
Men hur är det då med barn och kolsyra? Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer är det inga problem för barn över två år att dricka kolsyrat vatten. Faktum är att det tvärtom kan vara ett bra alternativ till sötade drycker som saft och läsk, speciellt om man smaksätter vattnet med exempelvis jordgubbar, gurka eller äpple – förutsatt att barnet tycker om det.
Däremot bör ett varningens finger höjas för flaskvatten då detta innehåller fluor som kan missfärga barnets tänder. Mjölktänder saknar ett skyddande emaljlager, och utan detta kan fluor orsaka fula fläckar. I tandkräm är fluor jättebra, men om barnet dricker för mycket vatten med fluor i innan det tappat sina mjölktänder så kan denna missfärgning uppstå. Livsmedelsverket kräver att flaskvatten som har mer än 1,5 milligram fluor per liter varningsmärks. Ramlösa som har 2,7 milligram fluor per liter har en varningstext som riktar sig till barn under sju år. Använder man däremot vanligt kranvatten med kolsyra så är det inga problem för barn att dricka det.